Yoga prananaam

Over Yoga

Hedendaagse Yoga komt voor in vele maten en gewichten. Je kan hierbij kiezen uit stijlen die puur fysiek en sportief van aard zijn, of eerder rustigere soorten die de focus leggen op ontspanning en mentale rust. Yoga wordt ook meer en meer therapeutisch aangewend in diverse cocktails waarvan er bijna zoveel bestaan als dat er leraren zijn.

De kern van Yoga is en blijft echter het Zelf –  het ware Zelf – het bewuste, heldere en vrije Zijn welk in elk van ons aanwezig is. Het is dat! wat we bedoelen als we in alle rust oprecht ‘Ik’ zeggen, wanneer we niet langer ‘mijn’ zeggen, zoals ‘mijn geest, mijn ziel, mijn hart, mijn gedachten, …’. Dit ware Zelf is niet die rijk gelaagde ego-identiteit die er in het leven bovenop is komen groeien. Die ‘identiteit’ is zeker nodig, maar ze krijgt gestaag ook een verstikkend karakter. We verliezen contact met het Zelf omdat onze identiteit haast non-stop  stukken veeleisender is dan de gemiddelde smartphone. Het verlies van dit contact, met het fundament van dat wat we echt zijn, doet ons uit mekaar vallen in fragmenten en de onvermijdelijke, innerlijke conflicten.

PranaNaam is een Yoga die recht naar de kern gaat. Het is Yoga die gaat over Zijn, over her-Inneren en over ‘helen’ in de zin van daadwerkelijk weer Heel worden. PranaNaam komt voort uit die bron waaruit men later aftakkingen heeft getrademarked zoals Mindfulness en Transcendente Meditatie. Deze aftakkingen zijn op zich soms wel effectief, maar ze blijven fragmenten uit een geheel. PranaNaam slaagt er op eenvoudige wijze in om toch het geheel samen te houden. Ademhaling en Mantra zijn de kernbegrippen als middel tot het ontluiken van het Zelf.

Hoe gaat dit concreet?

Tijdens een individuele sessie wordt je in contact gebracht met je adem en met de vibratie van mantra. Beiden gidsen je naar de daadwerkelijke ervaring van het ware Zelf. Het is deze connectie die een zeer helende, blijvende beleving geeft. In die zin vullen PranaNaam en de Love Method mekaar uitstekend aan. De Love Method leert je je identiteiten-zelf kennen en helen. Dit is van groot belang, want het identiteiten-zelf is absoluut nodig. We willen al bij al geen monnik worden op een hoge berg, toch? En PranaNaam leert je daarnaast om ook connectie te houden met het identiteitsloze Zelf, welk de bron is van je creativiteit, je energie, je passie, je levensvreugde en die grenzeloze, non-dualistische liefde die veel verder reikt dan de liefde tussen 2 personen.

Voor wie?

In principe zijn er zoveel paden en wegen als er mensen zijn. PranaNaam is niet dé weg, maar een beproefde weg die zoals elk pad bij de ene klikt en bij de andere niet. PranaNaam pretendeert niet de Waarheid te zijn, maar louter een begeleidende hand in de richting van het Zelf. De kern van PranaNaam is en blijft de authentieke Yoga. En Yoga kan niet Yoga heten zonder spiritualiteit. Wie eerder rationeel ingesteld is, wie houdt van mentale en intellectuele technieken, van 3 tot 11 stappen naar succes of geluk, is mogelijk niet gebaat met PranaNaam. Wie van cult-denken houdt, in wereldreddende of besloten groepjes met rituelen, doen en kleden dat buiten het dagdagelijkse staat, zal wellicht evenmin iets in PranaNaam vinden. PranaNaam is eerder voor wie zich aangetrokken voelt tot de kern van het wezenlijke Zijn, tot het mysterie van het bestaan en de zinvolheid die er in schuilt, religie-loos, ritueel-loos, mening-loos, zonder nood aan alternatief- en pseudo-denken of nieuwe theorieën over god, hiernamaals enzovoort, – maar toch met een open hart, een open geest, met zin voor blijheid, met zin voor liefde, met zin voor onbegrensd, bewust aanwezig Zijn.

Praktisch:

Wens je een privé- of mini-groepssessie te boeken, neem dan contact op met Paul via 0497 93 85 43  of  info@prananaam.be. Individuele sessies kunnen plaatsvinden in Heverlee of bij Paul thuis in Landen. De mini-groepssessies kunnen ook doorgaan in de Pakenstraat of in de Yoga-zaal van Don Bosco in Heverlee.