Referenties Paul

Ik kwam enkele maanden geleden in contact met Paul toen ik op zoek ging naar een manier om een vorm van meditatie aan te leren. Ik was net terug van een (inspirerende) uitwisselingssemester in Zuid-Afrika met daarop volgend een heel zware periode wat betreft mijn studies. Een hoofd vol nieuwe indrukken, opvattingen en inspiraties, maar niet de tijd en al zeker niet de energie om er iets mee te doen, en stress op het vlak van mijn studies die een steeds zwaardere last werd. Omdat Paul op dat moment niet met yogasessies voor beginners bezig was, bood hij aan om enkele individuele introductielessen te geven. Vanaf daar ging het allemaal veel sneller dan ik verwacht had: al tijdens de eerste sessie had ik een ervaring van energieke rust en ruimte die ik tot daarvoor enkele kende van enkele kampeertripjes ver weg van alles en iedereen. Hoewel het me qua timing niet lukt om consequent elke week een yogasessie te volgen, is het me wel gelukt om consequent dagelijks een moment van meditatie in te bouwen, en de energie die ik daar uit haal is enorm. Natuurlijk neemt het niet volledig de stress van mijn studies weg en gaat het niet allemaal vanzelf nu. Wel biedt het de mogelijkheid om op regelmatige basis even te herbronnen, en een breder denkkader om alles in perspectief te plaatsen. Ook dit nog: voor mij was (en is nog steeds) het chanten van mantra’s en dergelijke oefeningen een barrière waar ik overheen moest. Maar daar primeert bij mij dan het besef dat iets nieuws leren niet kan door altijd binnen mijn comfort zone te blijven, en dat de uiteindelijke ervaring het doorbreken van dat gevoel van ongemakkelijkheid zeker waard is.
Rob

Voor mij werkt Prananaam als een anker dat je in de stevige bodem vastklinkt, zodat je niet in de soms woelige wateren van gedachten en emoties blijft dobberen. Het is bevrijdend om bij het mantra chanten weg te zakken in de vibratie, je identiteit, zorgen, angsten even af te leggen en je zachtheid terug te vinden. Ik grijp er op stressvolle momenten in het dagelijks leven ook vaak naar terug. Je kan niet overal mantra’s beginnen chanten, maar ik merk dat ik steeds makkelijker terug bij de ervaring kan komen in stilte, met de mantra in m’n hoofd. Het is de eerste keer dat yoga echt een impact heeft op mijn leven naast het matje.
Liesbeth

Ongeveer 5 jaar volg ik nu Yogales en bij toeval of net niet ben ik in de lessen van Paul terecht gekomen. Ik kan niet anders dan zeggen dan dat er dankzij het aanbod van Paul elke keer weer iets in gang wordt gezet of iets dieperliggend aangeraakt wordt. De combinatie van asana’s, mantra’s, ademhaling, meditatie en relaxatie zijn helend en verrijkend. Door zijn kennis en ervaring voelt het veilig om je door Paul te laten begeleiden in deze ervaringen. Het is zoveel meer dan puur de oefeningen tot een goed einde brengen. Niet enkel je fysieke lichaam maar je totale zelf komt aan bod. De lessen zijn heel verschillend van elkaar, wat het voor mij mogelijk maakt om los te komen van ‘de vorm’. De yogalessen bij Paul zijn voor mij rustgevend, absoluut verrijkend en een bijdrage in persoonlijke groei. Ik ben heel blij dat het toeval mij 5 jaar geleden tot hier heeft gebracht.
Anick

Ik ken Paul al heel lang. Hij is in de loop van de tijd geëvolueerd naar een echte leraar in mijn ogen. Hij is iemand die ‘laat gebeuren’, nooit forceert, je tijd geeft om te groeien en vooral altijd met enthousiasme voor je klaar staat. Op yoga vlak heeft hij de laatste jaren al het overbodige overboord gegooid en een eigen yogavorm ontwikkelt die je tot de kern van jezelf brengt. Ervaren is het sleutelwoord bij Paul, zowel voor zichzelf als voor ons yogi’s. Een yogales is een gevarieerd geheel van losmakende lichaamsoefeningen, kriya’s en ademtechnieken en eindigt meestal met het chanten van mandra ‘s, wat ik een perfecte combinatie vind.
J Es